*Activitat de 2 hores o més. Familiar, per a totes les edats. 

14. CONEIXEM a BANKSY i FEM STENCILS

Yayoi kusama, confinamiento, confinament, covid-19

BANKSYés el pseudònim d'un artista d'art urbà britànic, el més representatiu de l'Street Art, conegut per la seva misteriosa identitat. La seva obra, en gran part són peces satíriques sobre política, cultura pop, moralitat i ètnies, combina l'escriptura amb grafitis, l'estergit i les plantilles. 

 

El Street Art és un terme anglès que descriu l'art urbà. Engloba tota mena d'expressió artística realitzada al carrer de manera il·legal. Al principi, aquestes pintures es desenvolupaven inicialment en murs i vagons de tren i van rebre el nom de grafiti. Posteriorment van derivar en tècniques més artístiques com el Stencil (Estergit), el pòster, les plantilles o els adhesius.


L'ESTERGIT -Estèncil- en anglès Stencil: És una tècnica artística que consisteix, a aplicar pintura aerosol o pintura, mitjançant una plantilla on hi ha un dibuix o text prèviament perforat. Aquesta tècnica és molt antiga i actualment encara s'utilitza per artistes urbans com ara Banksy. L'estergit més antic que es coneix és a La Cova de les Mans, a Argentina.

COM HO FEM I MATERIALS:

  • Escriviu una frase, paraula, dibuix, símbol... el que vulgueu, amb lletra/traç doble, sobre cartolina preferiblement, si no en teniu, ho podeu fer amb paper normal o buscar una tapa d'una llibreta acabada, o algun retall de cartó.
  • Amb l'ajuda d'un cúter, punxó o tisora fem un petit foradet dins de cada lletra o dibuix i retallem l'interior del nostre disseny amb cura.
  • Amb els més menuts, poden dibuixar ells i els grans feu el retall, ells poden emprimar perfectament l'Stencil amb les esponges.
  • Enganxem amb cel·lo el nostre Stencil -plantilla- sobre la superfície on volem imprimir-lo, llençol, cartócartolina... És important que la plantilla no es mogui.
  • Preparem la pintura en una gaveta, paleta o plat de plàstic.
  • Utilitzeu esponges per emprimar la pintura sobre l'Stencil. Poca pintura. Si no teniu esponges, agafeu un fregall i retalleu-lo en petits trossets com hem fet nosaltres i utilitzeu la part de l'esponja.

Creeu tants Stencils com vulgueu, jugueu amb la composició i els missatges. Estampeu tantes vegades com us vingui de gust i allà on vulgueu. Creeu la vostra obra d'art urbà mentre experimenteu i jugueu amb l'Stencil.

Podeu utilitzar llenços, cartolines, paper mural, cartó per emprimar el vostre Stencil. Aquí ho hem fet amb un trosset de llenç que teníem per casa, però qualsevol altra superfície pot anar bé, per jugar amb la tècnica!

Us animo a experimentar amb aquesta tècnica, entretinguda i molt divertida. L'activitat us durà una bona estona, us pot ocupar tranquil·lament tot un matí i/o fer-ho en dues tandes.

 

Us animo també a cercar informació sobre Banksy, i altres artistes urbans que fan ús d'aquesta tècnica com per exemple Btoy Andrea (Barcelona) i que quan camineu per Barcelona -després del confinament- recordeu de buscar pels nostres carrers les seves obres, a veure si teniu sort i bona vista i en trobeu alguna. Segur que sí!


Bon cap de setmana a totes i que seguim bé...